Poroljuk le a word.exét – 5 éve bukott le forsaken

Poroljuk le a word.exét – 5 éve bukott le forsaken

Az OpTic új vezetése meg akarta mutatni, hogy képesek valami csodálatosat építeni. Nagyon nem sikerült.

2018-at írtunk. Észak-Amerika megnyerte az első Majorét, méghozzá a Cloud9 és a korábbi OpTic fellásainak ötvözésével. Ez a rövid életű, de meglepően sikeres csapat lényegében annak köszönhetően jött létre, hogy H3CZ eladta az OpTicot az Infinite Esports & Entertainmentnek 2017-ben. A felvásárláskor a legnagyobb figyelem természetesen azt övezte, hogy így az Overwatch League-ben és az LCS-ben is helyeket tudott szerezni az OpTic. Ami viszont később sokkal emlékezetesebb maradt ebből az időszakból, hogy mit művelt az új vezetés és egy játékos a CS:GO csapataikkal.

Igen, csapataikkal. Miután az észak-amerikai játékosok 2017 nyarán távoztak az orgtól, a helyükre jött egy friberg vezette, számkivetettekből álló európai ötös. A felállás finoman fogalmazva sem volt stabil, a következő két évben folyamatosan változott a projekt. Hiába adtak sok lehetőséget – főleg dán származású – játékosoknak, mert mindenki dobbantóként kezelte az OpTicot és az első adandó alkalommal lelépett. Ebben persze sok minden közrejátszott: volt, aki nagyon jó lehetőséget kapott máshol, volt, akinek honvágya lett. De 2019-re ez a projekt teljesen szétesett és ebben nagy szerepe volt annak is, hogy a vezetés egyszerűen inkompetens volt az orgnál.

Mivel a vezetés hamar rájött arra, hogy az európai játékosaikkal nem fogják megváltani a világot, úgy döntöttek, hogy ideje még több nemzetközi projektet csinálni, hátha valamelyik bejön. A logikával nem nagyon lehetett vitatkozni, hiszen így további, érintetlen piacokon is megvethették volna a lábukat. Ha pedig összehoznak egy nagy sikersztorit ott, ahol mások nem is keresnek ilyesmit, akkor mindenki zseninek fogja tartani őket. Ennek eredményeképpen létrejött egy brazíliai, egy mexikói és egy dél-kelet ázsiai OpTic-divízió is. Valamint mindközül a leghíresebb, az indiai.

Ezeket olvastad már?

Az OpTic India CS:GO-keretét 2018 júniusában jelentette be a szervezet. A kiválasztási folyamat nem volt egyszerű, mert hiába volt 1 400 potenciális játékos is az országban, nehéz volt olyanokat találni, akikkel a nemzetközi porondra is ki lehetett volna állni. Ám végül a hosszas folyamatban összeállt az Antidote, formlesS, haiVaan, Marzil és forsaken alkotta ötös, nemsokára pedig egy edző, yb is csatlakozott hozzájuk. Hamar kiderült, hogy yb-t jobb lenne játékosként használni, ezért formlesS gyorsan kikerült a pixisből. De amint ez is végbement, készen állt a csapat, hogy meghódítsa Indiát, Ázsiát, majd az egész világot.

Legalábbis ebben reménykedtek az OpTic tulajai. Az első selejtezőkön még egészen ígéretes volt a csapat: bejutottak az ESL India Premiership őszi csoportkörébe, valamint kvalifikálták magukat a nemzetközi eXTREMESLAND 2018-ra. Az előbbi eseményt dominánsan nyerték meg, a rájátszás során az elődöntőben és a döntőben lejátszott 4 pályán összesen veszítettek 22 kört, ami még ezen a szinten is csodálatra méltó. Ezt követően a jóval keményebb eXTREMESLAND mezőnyben már nem voltak ennyire meggyőzőek és a csoportkört egy váratlan vereséggel kezdték. A második mérkőzésükön viszont nem voltak még ennyire sem szerencsések, mert annak az eredménye az lett, hogy kizárták őket a versenyről.

Pedig ez a mérkőzés teljesen normálisan indult, a sokra tartott OpTic India behúzta az első pályát és vezetett a másodikon is. Aztán valami olyan történt, amit ilyen színvonalú LAN-on sem előtte, sem azóta nem igazán láttunk még: az adminok visszanéztek pár gyanús jelenetet és úgy döntöttek, hogy a 20. körben megállítják a meccset, hogy megvizsgálják forsaken számítógépét. Ekkor született meg a word.exe „mém” is, mely annak a fájlnak a neve volt, amelyet a csaláshoz használt a játékos. Arról egyébként felvétel is készült, ahogyan a játékos az admin jelenlétében próbálja törölni a csalást:

Forsaken lebukását követően egy hétbe tellett, hogy az ESIC döntést hozzon a sorsáról. Ezidő alatt rengeteg gyanús jelenet kezdett el terjedni, valamint mindenki a játékos statisztikáit böngészte (ezek s1mple számaival vetekedtek). De persze nem csak ilyen módon került bajba a játékos, hiszen az indiai közösség néhány tagja megfenyegette őt és a reptéren várták, hogy megverhessék azért, mert lejáratta őket. Az OpTic Indiát pedig megfosztották a korábbi eredményeiktől, az ESL India Premiershipet újra kellett játszatni.

Az ESIC végül egy ötéves eltiltással díjazta forsakent, mely a tegnapi napon, azaz 2023. október 24-én járt le hivatalosan. Forsaken persze nem fog visszatérni, mert a banját követően eltűnt a föld színéről is. És ugyanígy az OpTic India, vagy a tágabb értelemben vett OpTic sem fog újra belevágni a CS-be, mert olyannyira felhúzták magukat azon, hogy egy játékos a mezüket viselve, LAN-on csalva járatta le őket, hogy inkább bezárták az egész nemzetközi projektet, majd hagyták leépülni a dán főcsapatot is. Amikor ez az eset történt, még nagyon reménykedtek abban, hogy hátha elfelejtik az emberek ezt az azóta H3CZ által csak „shitshow” néven hivatkozott eseményt. De sajnos amíg forsaken banja le tud járni, addig ez a kisiklott vonat nem igazán képes elmúlni a kollektív emlékezetből.

Kövess Minket!



Gamer szótár